Visul merge mai departe
  

 
     Index
    Prima pagina  
     Iubirea
    Noi si ceea ce ne-a legat
     Testamentul
    Suflet si cuvinte
     Durerea
    Lacrimi si disperare 
     Visul
    Un viitor imposibil? 
     Diverse
    Ganduri, mesaje, articole
 
 
Dragoste si gelozie [20 nov. 2001]

Am fost invatati sa credem ca gelozia e strans legata de dragoste. "Nu e indragostit care sa nu fie macar putin gelos" se spune. Nimic mai neadevarat. Daca spui ca esti gelos din iubire spui de fapt ca nu iubesti suficient. Lucrurile sunt foarte clare dupa parerea mea, iubesti cu toata fiinta ta si atunci iubirea e adevarata si durabila, sau nu iubesti. Ti se pare doar ca afectiunea pe care i-o porti cuiva ar fi iubire, dar nu cobori in sufletul tau sa vezi ce se intampla cu adevarat. Cand iubesti cu adevarat iti pui sufletul in palmele celuilalt fara sa te intrebi ce va face acesta cu el. Ai incredere nemarginita in persoana pe care spui ca o iubesti. Cand iubesti iti picura miere in cuvinte, pentru ca mereu cauti cuvinte - chiar inventezi unele noi - care sa exprime ce simti.

Cand iubesti nu ai vise si planuri de viitor diferite de ale persoanei iubite. N-ai putea, pentru ca fiinta ta se simte desavarsita doar alaturi de persoana pe care o iubesti. Nu iubesti numai acea persoana, ii iubesti familia, ii iubesti catelul si floarea din fereastra. O iubesti cu toate calitatile, dar mai ales cu toate defectele ei si ti se pare de-a dreptul fermecatoare si unica. Si chiar asa este, pentru ca nimic nu este mai puternic pe lumea asta decat credinta noastra. Nu, nu ma refer la credinta religioasa aici, ma refer la credinta-incredere in tot ce reprezinta persoana iubita. Cand iubesti cu adevarat, fiecare lucru mic devine o mare bucurie pentru ca o imparti cu acea persoana. Fiecare lucru pe care il atinge capata o aura de sfintenie si-ti doresti sa-l pastrezi neatins ca intr-un muzeu al iubirii. Fiecare lucru pe care il primesti in dar de la persoana iubita are o valoare nemasurata si esti in stare sa te lupti si cu balaurii povestilor ca sa nu-l pierzi. Cand iubesti cu adevarat plutesti in al noulea cer, dansand printre nori si persoana pe care o iubesti ti se pare a fi un inger desi n-ai vazut niciodata cum arata unul.

Cand iubesti cu adevarat adormi cu chipul persoanei iubite in gand si te trezesti dimineata cu straluciri in priviri. Iti doresti din strafundurile fiintei tale sa-i oferi toate florile din lume numai ca sa vezi cum infloreste pe fata ei un zambet. Cand iubesti nu lasi niciodata persoana iubita singura la greu. Esti gata sa muti muntii din loc pentru ca acea problema sa se rezolve. Dar cate nu faci cand iubesti? Nu sunt cuvinte in dictionar care sa exprime tot ce rezprezinta iubirea profunda si durabila. Nu sunt cuvinte pentru a descrie iubirea, pentru ca ea trebuie cautata si traita de fiecare dintre noi. Nu trebuie sa ne temem ca nu vom gasi iubirea si nici sa ne temem ca o vom pierde. Iubirea este in toate cele care ne inconjoara. Iubirea nu pluteste in aer doar primavara. Iubirea se afla intr-o raza de soare ce-ti lumineaza chipul, intr-o picatura de ploaie, intr-o frunza ruginie si intr-un fulg de nea ce pluteste alene. Iubirea e farama noastra de dumnezeire, acel ceva care ne face cu adevarat unici.

Daca nu stim sa iubim suntem cu mult mai saraci. Si nici macar nu ne dam seama cu cat de mult suntem mai saraci. Ce inseamna gelozie? Inseamna neincredere si necunoasterea persoanei pe care spui ca o iubesti. Inseamna ca n-o iubesti si pentru defectele ei, inseamna ca vrei s-o controlezi asa incat sa fii convins ca face "tot ce se cuvine". Si daca cumva acea persoana face "ce nu se cuvine" ai s-o pedepsesti pentru ce-a facut, nu-i asa? Ai s-o pedepsesti ca este asa cum isi doreste ea si nu asa cum vrei tu? Draga gelosule, persoana iubita este ceea ce-i spune numele: o persoana, o fiinta. O minunata fiinta umana, care are dreptul sa faca ceea ce crede ca e bine pentru ea. Mai bine ai cauta sa-i oferi tot binele din lume decat sa fii gelos. Mai bine ai incerca s-o convingi ca tu esti omul cel mai potrivit pentru ea si cel care poate sa faca acea persoana fericita. Si uite asa ai sa inveti sa iubesti cu adevarat. Gelozia? Eh, ea va ramane undeva in urma, o particica a trecutului tau care te va invata mereu sa nu revi la ceea ce ai fost. Crede-ma, renuntand la gelozie vei invata sa iubesti cu adevarat, vei fi alt om. Nu te teme, pune-ti sufletul in palmele celuilalt.

 
Diverse